söndag 24 augusti 2014

Veckobrev fritidshem

VÄLKOMNA TILLBAKA TILL ETT NYTT SPÄNNANDE FRITIDSVERKSAMHETEN ÅR 2014-2015!


Vad roligt att se alla barn efter en underbar och varm sommar! De som arbetar på fritidshem, är Jennifer, Nathalie, Anneli B & Saada.
Veckan började med fri lek både på skolgården & Dungen/Kaninburen. Under veckan fick de som ville välja att delta i staffetlek och brännboll. Barnen var väldigt upptagna med att "bara" umgås och prata med varandra. Vi har gått igenom reglerna med barnen såsom att städa undan efter sig, tala om vart man går, vill man leka med någon bestämmer ni föräldrar dagen innan och gärna med en lapp där det står vem barnet skall leka med eller om man skall på någon aktivitet.
Vi är ute ALLA raster, så eleverna måste ha “kläder efter väder”.

Nytt för i år är:
Morgonfritids mellan 7.30-8.10 är utomhus och om barnet lämnas då så sker det utomhus.
Kom ihåg att lämna in närvarotider för hösten!
English Club - lärande aktiviteter på engelska efter skoltid
Hej!
Under HT 14 fortsätter vi att erbjuda engelskspråkiga aktiviteter för barn på Södra Ängbyskolan. Aktiviteterna bedrivs i skolans lokaler på eftermiddagarna, under den tid barnen normalt är på fritids eller motsvarande. Målsättning
 : Förbättra/utveckla barnens kunskap i engelska. Skapa lust att lära mer och öka självförtroendet.
MetodEn lekfylld aktivitet på engelska tillsammans med en tutor (native speaker). Engagerande och lustfyllt – med sång, lekar och teman som är relevanta för barnen (åldersanpassat). English Club är som fritids på engelska. Det är en timme med lek och aktivitet, inte en undervisning med läroplan och läxor. Ambitionen är inte att formellt lära barnen engelska (det sker via skolans undervisning) utan den är att väcka intresse, förbättra språkörat och bygga självförtroende.
Tid: 50 minuter per vecka under 10 veckor, start ca v 37-38
 B-Sä3 Årskurs 2-3 tisdagar 14.30-15.20
 B-Sä4 Årskurs 2-3 tisdagar 15.30-16.20
 B-Sä5 Årskurs 2-3 tisdagar 16.30-17.20
Plats: Södra Ängbyskola
Pris: 990 kr inkl moms för 10 tillfällen
Detta är ett privat initiativ och skolan är inte organisatör. Mer information finns på www.afterschool.nu/faq-english-club/
Är ni intresserade? Anmälan sker på www.afterschool.nu. Först till kvarn gäller. Observera att tidigare plats i gruppen eller en tidigare intresseanmälan inte ger förtur, utan det är endast anmälan på hemsidan som räknas. Vi kan inte garantera alla barn plats.
Om ni har några frågor når ni oss på info@afterschool.nu


Inför nästa vecka skall jag, Jennifer starta med kompissamtal/drama. Barnen lär sig att acceptera andras synpunkter och åsikter även om man inte delar dem, acceptera andras känslor, även om man inte förstår dem. Och att alltid vara postiva mot dem som uttrycker sig och berättar.
Barnen kommer också öva på olika övningar såsom kommunikations-, kontakt- och trygghetsövningar. Vid behov kan vi även arbeta med lättare konflikthantering under höstterminen.

Vi kommer även fortsätta att arbeta med datakunskap. Detta har barnen lärt sig under årskurs 1:
1. Kunna sitt användarnamn och lösenord. (logga in och logga ut)
2. Kunna använda mus (enkel- och dubbelklick samt rörelse) och tangentbord.
3. Kunna starta och stänga av datorn.
4. Kunna starta och avsluta ett program.
5. Kunna spara och öppna ett dokument.
6. Kunna känna igen och skriva alla bokstäver och siffror.
7. Kunna skriva enkla meningar med punkt och stora/små bokstäver.
8. Kunna sudda/redigera och flytta till en ny rad.
9. Kunna välja en skrivare och skriva ut ett dokument.

Många som gick på Småstjärnorna fick lära sig att:
hämta en bild, kopiera, klistra in, beskära och redigera en bild. De som inte gick på Småstjärnorna har fått lära sig av sina klasskamrater. Det behövs dock mer träning att hämta en bild.

Under mitten av vårterminen fick barnen i uppgift att skriva en saga.  Var och en fick välja en bild som de sedan skall skriva en saga till. Barnen fick en hjälplista när de skrev en saga och att det skall finnas fyra tydliga delar.
1. Huvudperson
2. Problem
3. Lösning
4. Slut
De skall fortsätta att skriva klart sagan samt hämta bilden från internet som de har valt i början. När det är klart kommer de att skriva ut och sätta upp det utanför klassrummet.

De två första månaderna är det mest jobb med repetition och att göra klart sagan. Resten av terminen kommer jag i samråd med Salina, se hur vi skall gå vidare med datakunskapen. Nästa termin, är det tänkt att lära barnen powerpoint, en bra hjälpmedel t ex inför en redovisning.

Torsdagen den 28 augusti är det tidigt stängning! Hämtas på innergården innan 15.45!

 Här kommer veckoplanering:


Många vänlig hälsning,

FRITIDSHEMSPERSONALEN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar