fredag 21 mars 2014

Veckobrev


Hej alla föräldrar i klass 1a!

Förra veckan trodde vi att våren var kommen men så kom vintern tillbaka. I måndags var barnen överlyckliga på första rasten och skyndade sig ut för att leka i snön. Det rullades stora snöbollar överallt i den perfekta kramsnön.  Det såg faktiskt ut som att de behövde lite mer vinter än den vi haft.

Under veckan har barnen arbetat med bokstaven Xx. De har fått komma på så många ord de kan med x i sig, hitta rimord samt fortsätta arbeta med att skriva meningar. De har bl.a. börjat arbeta med olika läskort som de får svara på frågor till. De måste då svara med hela meningar.
De har varit i biblioteket i halvgrupper och lyssnat på bokprat. Sofia i biblioteket berättade och visade lite nya böcker. Det var lite lång tid för barnen att sitta och lyssna och de hann inte låna så många böcker som de behövde. Sofia har däremot berömt klassen i efterhand och sagt att det är en väldigt fin och trevlig klass. Jag får ofta höra det och är väldigt stolt över dem.
Barnen har arbetat med data i halvgrupper. De fick fortsätta på sin berättelse som de skriver utifrån en bild som de valt. Även där tränar de på stor bokstav och punkt.

I matten har barnen fått fortsätta arbeta med addition och subtraktion. Nu har de fått träna på att se likheter när man lägger till 10 på varje sida om likhetstecknet och räknat större tal. De har även fått träna på att översätta olika utsagor till mattespråk. Jag kommer då och då skicka hem lite andra matteläxor med övningar som jag tycker barnen behöver träna mer på, få extra utmaningar i eller få bara repetera.

I tisdags var det NO och dags för NTA. De fick förutse vad olika saker väger och rangordna dem. Därefter fortsätta arbeta med balansvågen genom att prova om deras förutsägelser stämde. De fick sedan väga föremålen genom att hitta jämvikt med ett visst antal klossar och slutligen även göra ett stapeldiagram. Det ingår mycket matte i NTA och vi gör kopplingar till matteboken då och då. Bl.a. Så har det i detta kapitel varit en hel del övningar där man jämför balansvågens jämvikt med likhetstecknets betydelse.
I tisdags hade vi även en stunds fika efter lektionernas slut. Det var Jakob C:s sista dag i klassen och vi ville ta avsked på ett bra sätt. De flesta av barnen har vetat att han skulle byta skola men inte när. Vi kommer att sakna honom mycket. Barnen fick frukt, glass och saft.

Idag, fredag har båda klasserna varit tillsammans i Björklundshage. De har lekt, tittat på djuren och ätit sin matsäck. Vilken tur att våren dök upp igen just idag!

Läxor: Sista kapitlet i läseboken som endast är en sida, 112. Samt tillhörande läxbok sid. 28. Dessutom har barnen fått med sig matteläxor som ligger i plastfickor (det räckte inte till alla). När de lämnar in sin läxa vill jag att de ligger i plastfickan.

Onsdagens studiedag var givande och inspirerande med bl.a. en föreläsning om barns utveckling. 
Här kommer en länk om "Öppet hus" den 26/4

Temaveckan närmar sig och i 1:an kommer vi att arbeta med tema "Förr och Nu". Mer om upplägget kommer nästa vecka eftersom det är schemabrytande och ändringar i tider kommer att ske.

Trevlig helg allihop
Salina, Jennifer och Fanny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar