torsdag 12 maj 2011

Bokprat och blomkrukor

Hej!

Våra solrosplantor växer så det knakar, och behöver nu en större kruka. Alla barn får därför ta med sig en kruka + fat (ca 15-20 cm i diameter räcker) med jord i, till på tisdag nästa vecka. Krukan får de såklart med sig hem till sommaren! Märk gärna krukan med namn.

På måndag får barnen en ny läxa, som ska vara klar till på fredag, samma vecka. Det är en liten folder med frågor om läsintresse och läsvanor, "Bokprat", heter den. Vi är nu i halvlek i läsprojektet, och det flyter på bra här i skolan i alla fall. Några barn glömmer boken hemma, och då märker jag att de har lite svårt att komma till ro och välja bok från våra boklådor. Hjälp gärna till och påminn om att boken läggs tillbaka i skolväskan när ni läst därhemma. Vi behöver även "Förstagluttarna" + läxboken här i skolan, så lägg ner dem också.

Vi skriver på datorn varje vecka nu, och idag, torsdag, har alla barn skrivit ett brev till er föräldrar. Titta i ert barns väska i kväll! Brevet vill de gärna ha svar på innan skolan slutar, och vi går på sommarlov.

De flesta har gjort klart hela Tuttifrutti och alla bokstäver i bokstavsboken. Några kan behöva ta hem och jobba på lite, för att hinna bli färdiga. Se om boken ligger i väskan. Det finns en post-it lapp på, med de sidor det gäller.

Det är nu bara två uppdrag kvar i vårt NTA-tema "balansera och väga". Nu har vi varit inne på olika ämnens egenskaper, och vad som kan påverka vikten, såsom densitet, form o s v. Jag tycker barnen blivit duktiga på att göra förutsägelser, prova och sedan dra slutsatser. De har jobbat i par, och bara det är ju viktigt att träna på i sig. Man lär sig av varandra, och i diskussionerna som uppstår, allrahelst om det blir lite fel...vilket en del har svårt för.

I morgon, fredag, är det dags för storröris, igen. Vi tänkte vara ute på skolgården, om vädret tillåter. Kanske vi även äter frukten ute.

Det är sköna dagar nu, och det märks på barnen att de inte riktigt orkar koncentrera sig som vanligt. Det har varit lite för pratigt på lektionerna, ett par dagar. "Häxan surtant" har varit här, igen, men det vore bra om ni påminner barnen hemma, också.

Till sist en påminnelse om att sista dag att lämna in lappen om klämdagen är nu på onsdag den 18/5.

Trevlig helg!

Solveig, Anneli, Johanna och Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar