fredag 6 november 2015

Veckobrev skola

Hej allihop,

   Efter en välbehövd paus från skolarbetet är vi redan i full gång igen. I måndags var en något pratig dag men det är så det ska var efter ett lov.
Pratet har avtagit under veckan och koncentrationen har varit väldigt bra. Barnen har betydligt mer energi och fokus trots mörkare tider. 

 Svenska – Under veckan har barnen fått prova på att göra delar från ett tidigare nationellt prov i svenska för att träna sin läsförståelse. Det är viktigt att de får känna att det inte är något speciellt att göra prov utan att det snarare är ganska spännande och roligt. I svenska har vi även arbetat med alfabetisk ordning. 

Som säkert många av er redan hört så jobbade barnen i onsdags, tillsammans med Gunilla, med att skriva sagor/berättelser i ett program som heter Storybird. Det är ett gratisprogram där illustratörer delar med sig av sina bilder som barnen kan välja att skriva en saga till. Det är en alternativ metod för att skriva sagor, där barnen inte behöver tänka på sin handstil och att rita bilder till, utan kan bara fokusera på innehållet(och stavning). De har en egen inloggning som är kopplat till Gunillas konto så att hon kan läsa deras alster. De kan alltså logga in hemma om de vill skriva på sagan hemma. De första lektionerna kommer de att få navigera runt och bekanta sig med programmet, för att sedan fokusera på början, mitten och slutet, röd tråd och stavning. De kommer att få presentera sina pågående sagor för kamrat/klass för att få respons på fortsatt progression.


   Matematik I  matematik har vi arbetat med både multiplikation och division i. Vi kommer fortsätta med division även nästa vecka.


   NO  I NTA denna vecka  har barnen börjat arbeta med den livsviktiga blandningen, LUFT. Vi har pratat om varför den är så viktig och vad den innehåller. Nästa vecka kommer vi att fortsätta arbetet med luft och prata om varm och kall luft samt luftmotstånd.




  SO – Den här veckan har de pratat om några stjärnbilders historier och vilka gudar/människor eller vidunder som döljer sig bakom namnen. Gunilla berättade om och de tittade på film om bla om Perseus, Cassiopeja, Andromeda, Lilla och Stora björn, Cetus mfl. Då stjärnbilderna visar sig olika under året har de främst tittat på höst- och vinterhimlen. Dessa får de som vill kopior på för 
att kunna studera stjärnbilderna hemma.

    Bild – Idag, fredag, fick barnen träna på att avbilda efter ett rutmönster. Det var full koncentration hela lektionen och väldigt tyst. 

Trevlig helg 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar